Genbrug
Virksomheder overproducerer og destruerer usolgt tøj Som forbrugere har vi en del af ansvaret, når vi køber tøj, som vi sjældent eller aldrig bruger. Men virksomhederne og politikerne har også et ansvar.
Nogle tøjproducenter laver nye kollektioner i høj fart. Det skal få os til løbende at udskifte vores garderobe. Samtidig er meget tøj i dag af så dårlig kvalitet, at det ikke holder længe.
Får virksomhederne ikke solgt deres tøj, destruerer nogle af dem det usolgte tøj i stedet for at sælge, genbruge eller genanvende materialerne. Det betyder, at tøjet bliver brændt af i stedet for at få nyt liv.
På baggrund af data fra perioden 2018-2020 viser analysen, at 677 tons nyt tøj bliver smidt ud hvert år. Det svarer til cirka tre millioner t-shirts om året. Forbrugerrådet Tænk. Vi vil have, at politikerne laver en national handlingsplan for tøjspild. Handlingsplanen skal have fokus på: - At mindske destruktionen af nyt tøj.
- At forebygge overproduktion af tøj.
- At forlænge levetiden af tøj gennem design, vedligehold og cirkulære initiativer.
- At give bedre information til dig som forbruger, så du kan gennemskue tøjets miljøbelastning og skille dig af med dit aflagte tøj på en miljøvenlig måde.
Behov for at mindske tøjspild Tøj og tekstiler er det europæiske forbrugsområde med den fjerdestørste miljøpåvirkning efter mad, transport og boliger, og forbruget af tøj og sko forventes globalt at øges med 63 % frem til 2030. Tekstiler er det forbrugsgode inden for europæiske husholdninger, der i produktionen repræsenterer det næststørste arealforbrug samt det fjerdestørste forbrug af råmaterialer.
I Danmark er der i blandt erhvervslivet, organisationer, forskere og forbrugere stigende, bred enighed om, at der er brug for en fokuseret indsats med fælles og prioriterede målsætninger, der bl.a. kan støtte op om regulering og tiltag, der kommer fra EU.
I Danmark har vi et forbrug af tøj, der ligger 35 % højere end gennemsnittet i verden. Miljøstyrelsen anslår, at over halvdelen af det tøj, husstandene køber, senere kasseres.
Der er i de senere år taget flere initiativer fra branchen med fokus på materialevalg og socialt ansvar. Det er vigtigt, at der også kommer fokus på spildet af gode ressourcer for at bidrage til den grønne omstilling og til 70 % reduktionsmålet. Tøjspild er et element af en bredere problematik. Forslag til indhold i en dansk handlingsplan for mindre tøjspild Erhvervslivets Klimapartnerskab for Handel har i foråret leveret nogle gode bud på nødvendige tiltag. Forslagene kan med fordel indgå i en samlet handlingsplan for mindre tøjspild. Visionen for partnerskabet er, at Danmark bliver førende på genanvendelse af tekstiler. Klimapartnerskabet mener, at der er behov for, at cirkulær økonomi introduceres i værdikæderne kombineret med effektive rammevilkår, der adresserer både design, produktion, distribution, brug, genbrug, indsamling samt genanvendelse af tøj og tekstiler. Disse elementer mener vi, at en handlingsplan bør støtte op om.
Vi forestiller os, at en handlingsplan for mindre tøjspild skal have fokus på: - Alle led i kæden fra produktion til affald.
- At forebygge overproduktion af tøj.
- At forlænge ”levetiden” af tøj - både gennem design, vedligehold og cirkularitet, så ressourcerne genbruges og genanvendes i højere grad end i dag.
- At mindske destruktionen af nyt, usolgt tøj, enten gennem påbud inden for eksisterende lovgivning, gennem nyt, lovfast forbud eller gennem aftaler med brancherne.
- Ansvarlig håndtering af tøj efter endt brug.
Mere konkret er der behov for en plan, der lægger en fælles retning for: - Definitioner og data på tøj, tekstil, slow fashion, genbrug, affald og genanvendelse. Det er et helt essentielt første skridt for at kunne måle fremdrift.
- Gennemgang af incitamentstruktur såsom moms, afgifter og tilskud. Det kunne fx være i forhold til reparation, deletøj, second hand, genbrug, leje, leasing, vedligeholdelsesservice, materialer med genanvendte fibre og brug af jomfrufibre.
- Støtte til forskning i genanvendelse af fibre og teknologi.
- Bedre information til forbrugere, da der er mangel på retvisende informationer og oplysning.
- Bedre infrastruktur til indsamling, genbrug og genanvendelse af tøj.
- CSR afrapportering om spild.
I alliancen håber vi, at du er enig i behovet for at formulere en ny dansk handlingsplan for mindre tøjspild, og vi står klar til at støtte op om udarbejdelsen af den, hvis du vil tage initiativet.
Vi foreslår, at der nedsættes et partnerskab bestående af repræsentanter fra brancherne, forbrugere, forskere mv., der kan komme med mere konkrete anbefalinger til en kommende national handlingsplan.
Vi ser frem til at høre